Durbuy

Durbuy ligt in het hartje van de Ardennen, op zo’n 120 km van Brussel. Durbuy wordt ook wel de kleinste stad ter wereld genoemd.
Er zijn tal van sportmogelijkheden en u kunt er al dan niet bewegwijzerde wandelingen maken.

Bezienswaardigheden

Het oude centrum van de stad is een niet te missen, uniek plekje. Een korte  wandeling door het doolhof van de middeleeuwse steegjes heeft een charme die geen enkele toerist onberoerd zal laten.

Aan de ingang van de stad, net voorbij de oude brug over de Ourthe, bevindt zich het 11°-eeuwse kasteel van de graven d'Ursel. De familie d'Ursel herbouwde het kasteel in de 17° eeuw op de ruines van de oude burcht.

Verder zijn ook de Sint-Niklaaskerk uit de 17° en 18° eeuw (doopvont uit de 16° eeuw) en het oude klooster van de Récollets een bezoek waard.
In een zeer homogeen en pittoresk geheel van oude huizen valt de oude graanhal met zijn schitterende vakwerkgevel op. De eerste geschreven vermelding van dit gebouw dateert uit 1380. Het diende voornamelijk als gerechtsgebouw en zetel van de stadsadministratie. Het huidige gebouw, dat stamt uit de 16° eeuw en herbouwd werd in de 18°eeuw, wordt op dit ogenblik opgeknapt.

Durbuy verwierf het statuut van stad in 1331, niet zozeer omdat het een belangrijke of grote stad was, dan wel omwille van het belang als commercieel en juridisch centrum.  Nadat Durbuy stadsrechten verwierf, werd het leven in en om de stad eeuwenlang bepaald door de "Heren van Durbuy". Tegenwoordig is het kleinste stadje van de wereld een trekpleister voor velen. Durbuy is de plaats geworden waar iedereen haar vrije tijd op een plezierige wijze kan invullen.

Durbuy is ook gekend voor zijn sportmogelijkheden, Enkele grote firma's zijn op toeristisch gebied bezig: Durbuy-Adventure en La Petite Merveille. Ze hebben tal van mogelijkheden op sportief gebied. U kunt de dag zelf reserveren, maar vergelijk zeker eens de prijzen via de websites.

U kunt eveneens prachtige wandelingen maken, vertrekkende vanaf de vakantiewoning. U hebt de keuze tussen diverse bewegwijzerde wandelingen in de bossen of langs de Ourthe. Stafkaarten zijn tegen democratische prijzen te koop bij het info-bureel in Barvaux of op het marktplein in Durbuy.

Het bezoeken waard

Bongo-Bon

Een Bongo-bon cadeau gekregen? Geen nood, in de omgeving kunt U verschillende restaurants bezoeken met uw Bongo-bon. Een niet te missen belevenis in de vele lekkere restaurants in Durbuy.

Confiturerie Saint-Amour (500m)

Het beroep van ambachtelijk confituur maken ging hier over van vader op zoon. Door de seizoenen heen werden de schatten verwerkt, die geoogst werden in de directe omgeving, de tuinen en het kreupelhout van de Ardense wouden. Men maakt confituur van bloemen en wilde vruchten, maar ook traditionele confituur, gearomatiseerde azijn en geneeskrachtige produkten zoals massageolie, balsems, tijmsiroop... Een videofilm van acht minuten toont het fabricageproces. In de werkplaatsen bevinden zich borden met een korte uitleg. In het winkeltje naast de confiturerie zijn alle produkten te koop.
www.confitureriesaintamour.be

Microbrouwerij La Ferme au Chêne (1km)

In het centrum van Durbuy procuceert deze microbrouwerij nog steeds zijn "Marckloff" bier op ambachtelijke wijze. Een videofilm toont u de brouwtechniek. In de taverne kunt u dit beroemde bier proeven, eventueel vergezeld van een streekgerecht.

Parc des Topiaires (2,3 km, centrum van Durbuy)

Een park met een collectie van buksbomen (beter bekend als buxus). Ze worden elk jaar in de vorm van dieren of voorwerpen gesnoeid. Het park (1 hectare groot) bestaat uit meer dan 250 figuren en sommige planten zijn meer dan 120 jaar oud.

www.topiairesdurbuy.be


Hare Krishna Radhadesh (4,5 km)

De Hare Krishna-beweging is een wereldwijde gemeenschap van toegewijden van Krishna, de allerhoogste persoonlijkheid Gods. Op het domein van Radhadesh worden er dagelijks rondleidingen verzorgd het hele jaar door. Je kan er onder andere een ambachtelijke bakkerij, een vegetarisch restaurant, een boetiek, een boekenwinkel met spirituele literatuur en een cafetaria vinden. Zeker een bezoekje waard.

www.radhadesh.com


Land van Ny (14 km)

Elk jaar presenteert Het Land van Ny een hels spektakel met ridders, dansers en toernooien. Het spektakel speelt zich af in een uniek decor, met overdekte tribunes.

www.nyx.be

Grotten Hotton (15 km)

Uitzonderlijk natuurlijk erfgoed van Wallonië. Betreed de reuzengalerijen. Hier ondekt u de rijke vorm- en kleurschakeringen van de kalkafzettingen. Kijk in een 35m diepe put. Bewonder de broze draperieën en luister naar de grommende stroom.

www.grottesdehotton.com

De grotten van Han (37 km)

Vanuit het centrum van het dorp brengt een klein schilderachtig treintje u naar de ingang van de grot. Vervolgens leiden meertalige gidsen u door stuk voor stuk prachtige zalen. En als klap op de vuurpijl, maakt u een boottocht op de ondergrondse rivier.

www.grotte-de-han.be

De grotten van Remouchamps (28 km)

De Grot van Remouchamps wordt sinds 1828 door toeristen bezocht. De harshoudende fakkels die destijds door de eerste bezoekers gebruikt werden, moeten maar een vage indruk nagelaten hebben, in vergelijking met de pracht dat heden te zien is, dankzij de luister van de moderne verlichting. De mysterieuse sfeer die hierdoor gecreeërd wordt overschrijdt van verre de glansrijke ondergrond.

www.mondesauvage.be

Chlorophylle (19 km)

Een nieuw park van negen hectaren groot met een avontuurlijk weg langs 30 verbazingwekkende attracties waardoor u al spelend de 1001 geheimen van het woud zal kunnen ontdekken. Een aanrader.

www.parcchlorophylle.com

Le monde Sauvage (25 km)

Een bezoek aan dit park moet zeker op uw agenda staan. U kunt er wandeling maken door het park, er is een safaripark, een 3D-cinema, een speelplein voor groot en klein, er is een zeeleeuwenshow, ook is er een kinderboerderij, allerhande vogels zijn te bezichtigen in de grote volières, waaronder ook roofvogels. Ook werd een restaurant en een souvenirshop niet vergeten.

www.mondesauvage.be

Malagne (30 km)

Malagne, de Gallo-Romeinse site, is sedert 1996 geopend. Het archeologisch park van Rochefort ligt rond de uitgegraven, versterkte, gerestaureerde en gedeeltelijk heropgetrokken overblijfselen van één van de grootste Romeinse villa's in Noord-Gallië. Je vindt er een levendig museum in open lucht, een polyvalent cultureel centrum over de Gallo-Romeinse tijd, een experimentele boerderij, een didactisch centrum.

www.malagne.be

Museum van de Slag om de Ardennen (30 km)

Dit museum van ± 1.500m² telt drie verdiepingen. De bezoeker ontdekt meer dan 120 poppen van Amerikaanse, Engelse, Duitse en zelfs Schotse soldaten in gevechtsuitrusting, evenals uniformen van veteranen die aan de Slag om de Ardennen deelnamen. Eveneens te bezichtigen : een indrukwekkende verzameling wapens (licht en zwaar geschut), foto's, persoonlijke voorwerpen en uitrustingen die ter plaatse gevonden werden, evenals een twintigtal militaire voertuigen.

www.batarden.be

De boerderij voor de kleintjes (34 km)

Het nieuwe speel- en avonturenterrein van het domein van Chevetogne voor de kleintjes van 3 tot 7 jaar. Het is een replica van een echte vierkantshoeve, gebouwd op maat van de allerkleinsten. De verschillende plaatsen, zoals schaapskooi, varkensstal, schuur, ... laten hen op een leuke, speelse en verrassende manier het boerenleven ontdekken. Het parcours is zo opgesteld dat het de interesse en de psychomotorische ontwikkeling van de kinderen stimuleert. De animatie gaat buiten verder op de hoenderhof.

Abdij van Chevetogne (34 km)

Een internationale Benedictijner klooster, met de officiële Franse naam Monastère de l'Exaltation de la Sainte Croix (Klooster van de Heilige Kruisverheffing). Het klooster werd in 1925 gesticht door Dom Lambert Beauduin (1873-1960). Op 11 december 1990 werd de priorij verheven tot abdij.

www.monasterechevetogne.com

Puzzel Planet (43 km)

Op een oppervlak van 2500 m2 en met een lengte van 2,5 km, op twee niveaus is dit het grootste houten labyrinth ter wereld. Een enorme uitdaging voor jong en oud, die droomt van avontuurlijke ontdekkingsreizen. Geniet van het plezier, de spanning en de emotie gedurende een tocht van één à anderhalf uur. Met uiteindelijk de voldoening de vier torens en de uitgang te vinden. Kies zelf je moeilijkheidsgraad. En wil je niet verder, dan zijn er genoeg mogelijkheden voor een voortijdige escape.

Escargots "Petit-Gris de Namur" (49 km)

Op de boerderij van de Vieux Tilleul ontdekt u de teelt van deze beroemde wijngaardslakken. Het bezoek duurt 1u30 en omvat het bezoek aan het groeiverblijf van de jonge slakken en de buitenverblijven, een videopresentatie over de verwerking (15 min), en de kers op de taart, een proeverij van 3 verschillende bereidingen met een glas mousserende wijn.

www.escargots.info

Euro Space Center (57 km)

Alles over de ruimte en ruimtevaart. Van de Big Bang tot de meest futuristische plannen van de ruimteverkenning. Een ruimtewandeling waar ruimte tot leven komt dankzij de magie van licht, geluid en beelden. Ontdek de planetentempel, het Columbus labaratorium, het Internationaal Ruimtestation en de Space Shuttle die beide op ware grootte werden nagebouwd.

www.eurospacecenter.be

Markten

Maandag in Marche, de eerste en derde maandag van de maand (48 km)
Dinsdag in Saint-Hubert, de eerste en derde dinsdag van de maand (50 km) 
Woensdagmorgen in Barvaux (3,5 km)
Donderdagmorgen in Gouvy, om de veertien dagen (47 km)
Vrijdagmorgen in Wellin, de tweede en vierde vrijdag van de maand (45 km) 
Vrijdagmorgen in Manhay, enkel in juli en augustus (20 km)
Zaterdagmorgen in Hotton, om de veertien dagen (13 km)
Zondagmorgen in Bomal (8 km) !! een aanrader !!

Restaurants:
< 1 km

Station:
< 5 km

Bancontact:
< 1 km, markt Durbuy 
< 5 km, te Barvaux

Grootwarenhuizen:
< 3 km, te Barvaux. Open op zondagvoormiddag.

Bakkerij, beenhouwerij, kruidenier:
< 1 km

Sport en ontspanning:
< 1 km: subtropisch zwembad (badmuts verplicht - zwemshort verboden!)
info surf naar www.bohon.be, wandelen, fietsen, afvaart van de Ourthe, Durbuy Adventure 
< 5 km: quad, kastelen, Hare Krisna